תפילה וברכות

מה מברכים על גידולי מים?

  • י"ז אדר ב' התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב,

מה מברכים על ירקות שגדלים על מים? "שהכל"? או "אדמה"?

תודה רבה מראש

תשובה

שלום רב,

נחלקו הפוסקים אם יש לברך על גידולי מים האדמה או שהכל, ולמעשה יש לברך שהכל, ואם בירך האדמה יצא.

מקורות: הנה בשו"ת שבט הלוי חלק א' (סימן רה בהערות לסימן רד) כתב שיותר מסתבר לברך על גידולי מים האדמה, ואינו דומה לכמהין ופטריות שמברכים עליהם שהכל, דשם כל המין הוא מן האויר, אבל כאן מין זה הלא הוא פרי האדמה. וכן דעת האור לציון חלק ב' (פרק יד תשובה יג) ומטעם אחר, שכיון שבא מזרע הגדל באדמה, אף שהוא עצמו לא גדל באדמה, מכל מקום מברך ברכה נכונה, שהרי נוצר מזרע שיצא מהאדמה. וכן פסקו בשו"ת קנין תורה חלק ד' (סימן נד אות ו) ובשו"ת שרגא המאיר חלק ה' (סימן ב) ובשו"ת רבבות אפרים חלק ה' (סימן קלז).

אולם עיין אריכות בזה בשו"ת מחזה אליהו חלק א' (סימן כח) והעלה שיש לברך על גידולי מים שהכל. ועל פת שעשויה מחטים שצמחו במים יש לברך מזונות. ובסוף דבריו הביא שגם דעת הרב חנוך זונדל גרוסברג בסידור מנחת ירושלים (עמוד רצט) לברך עליהם שהכל. וכן פסק בשו"ת יחוה דעת חלק ו' (סימן יב) שעל פירות או ירקות שידוע שהם גידולי מים מברכים עליהם שהכל. ואם בירך עליהם ברכתם בורא פרי העץ או בורא פרי האדמה, יצא ידי חובתו בדיעבד. וכ"כ בשו"ת עולת יצחק חלק א' (סימן לט) דנקטינן לדינא שברכת גידולי מים שהכל (ועיין שם דעתו לענין דיעבד אם בירך האדמה). וע"ע בשו"ת תשובות והנהגות חלק ב' (סימן קמט).

בברכה,

הלל מאירס