שו"ת פורים

איך סיפור מגילת אסתר נעדר ממהיסטוריה?

  • י"ג אדר ב' התשע"ט

שאלה

שלום רב,

לאחרונה נחשפתי להיסטוריונים היוונים שתיעדו את תקופת ממלכת פרס גם בזמן סיפור מגילת אסתר.
יש שם תיאורים משמעותיים ושוליים כאחד וניכר שההיסטוריונים הכירו היטב את הנעשה שם.
השאלה שלי- איך יתכן שאין אפילו רמז לסיפור מגילת אסתר? לא הניסיון להשמיד עם שלם, לא גירוש/ הרג המלכה ושתי (על אף שיש תיאורים נרחבים אודות נשות המלך), לא הרג המן ובניו, לא הריגת עשרות אלפי שונאי ישראל על ידי יהודים.
אשמח להסבר

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

העדויות הארכיאולוגיות מראות שהמגילה נכתבה בפרס העתיקה, כי הכירה את כל מנהגי התרבות הפרסית שנאבדה מזה אלפי שנים. אדם שחי לאחר התקופה הפרסית לא היה יודע פרטים אלה:

https://www.hidabroot.org/article/105471

מתחילתה, ניסתה האקדמיה לשלול כל אמינות מיהודים ויהדות, מה שבא - בד בבד עם תורת הגזע, שהתפתחה לאידיאולוגיה הנאצית בראשית המאה ה-20. אין זה צירוף מקרים שמבקרי המקרא הראשונים היו גרמנים - אנטישמים, אשר רצו להשמיץ את בני העם היהודי, ולהציגם כנוכלים ובדאים.

פרס העתיקה נכחדה, ולא העבירה עדות עדות היסטורית מדור לדור. בראשית המחקר טענו החוקרים שאף אכשוורוש לא היה ולא נברא, עד שמאוחר יותר נמצאו עדויות המעידות על קיומו.

התיאוריות שכיום יוצרים על פרס הן בגדר תיאוריות. מה שיש הם רק שברי מצבות בלבד, לא ספרים ולא שושלות כתובות, אך לפחות נמצאה עדות לקיומו של אכשוורוש וכמה ממנהגי פרס המוזכרים גם במגילת אסתר.

יש לציין ש'העדות החיצונית' של היוונים לוקה מאוד בחסר, כי הם נמצאו במלחמה מול פרס, לכן נהגו להשמיץ את יריביהם ולהמציא נגדם עלילות (כך לדוגמה, טענו ההיסטוריונים הקדמונים שהיהודים סוגדים לראש של חזיר...). אין להאמין לתיאוריות דמיוניות.

מנגד זאת, יש לנו עדות היסטורית נאמנה של עם ישראל שעוברת מדור לדור, ומאמתת את סיפור המגילה.

 כל אירוע היסטורי שעובר בידי עם שלם מדור לדור, וחוגג חגים לזכרו, היא עדות היסטורית שאינה ניתנת להכחשה.

העם היווני וגם הפרסי הקדום - נעלמו כליל, ולא נותר להם זיכרון היסטורי מאבותיהם, כך שעדותם איננה עדות היסטורית נאמנה. העדות של עם ישראל הנה עדות היסטורית בזכות חג הפורים ותיעוד המגילה העובר בידי כל בני עמנו מזה אלפי שנים דור מפי דור.

בברכת חג שמח,

דניאל בלס