שבת

שכח לומר אתה חוננתנו וטעם לפני הבדלה, האם צריך לחזור ולהתפלל?

  • ג' אדר ב' התשע"ט

שאלה

שלום לרבנים, אני יודע שההלכה היא שמי ששכח לומר אתה חוננתנו בתפילת ערבית במוצאי שבת אינו חוזר. אמנם אם גם טעם לפני הבדלה עליו לחזור ולהתפלל. מה הדין אם שכחתי אתה חוננתנו ואחר כך מצצתי סוכריה, האם יש מקום להקל לא לחזור ולהתפלל מכיוון שיש בזה פחות מכשיעור?

אודה לתשובה עם מקורות

תשובה

שלום רב,

יש לחזור ולהתפלל.

מקורות: ראה לשון השלחן ערוך (סימן רצד סעיף א) ואם טעה ולא הבדיל (בתפילה) משלים תפילתו ואינו חוזר מפני שצריך להבדיל על הכוס. ואם "טעם" קודם שהבדיל על הכוס צריך לחזור ולהבדיל בתפילה. ע"כ. וטעימה היינו אפילו פחות משיעור כזית. וכן הוא להדיא בשלחן ערוך הגר"ז (שם סעיף ג) שאם טעם מאומה קודם שיבדיל על הכוס צריך לחזור ולהתפלל וכו'. ע"ש. ואמנם בספר תולדות שמואל חלק ג' (מצוה לא סימן ד סק"ג) נוטה לומר שאם טעם פחות משיעור כביצה או רביעית משקין שאינו חוזר. ע"ש. ובספר אור לציון חלק ב' (עמוד קצט ד"ה ובעיקר) הורה למעשה שאין לחזור ולהתפלל אלא אם כן טעם כזית מאכל או רביעית משקה. ע"ש. מכל מקום העיקר להלכה כדעת הגר"ז הנ"ל.

בברכה,

הלל מאירס