שבת

אפשר לצאת ידי חובת נרות שבת במנורת פלורסנט?

  • כ"א אדר א' התשע"ט

שאלה

שלום לרב, האם מותר להדליק נר שבת ממנורת פלורסנט? אשמח למקור תודה רבה

תשובה

שלום רב,

לכתחילה נכון וראוי להדליק נרות שבת עם נרות שעווה או שמן, כיוון שיש בהם היכר מיוחד שנעשו לכבוד שבת. ואם אין אפשרות כזאת אפשר לברך על אור החשמל ולצאת בו ידי חובה (יעויין שו"ת יביע אומר חלק ב' חלק אורח חיים סימן יז, שו"ת יחוה דעת חלק ה' סימן כד, וספר הליכות עולם חלק ג' עמוד מו). ובמקום שאי אפשר להשיג נרות שעווה או שמן - אפשר גם לברך על אור הפלורסנט ולצאת בו ידי חובת הדלקת נרות שבת.

מקורות: יעויין ספר הלכות שבת בשבת חלק א' (עמוד קנג) שכתב שיש לדון בנורת פלורסנט דיש טוענים שאין יוצאין בה, שכיוון שאין שם אש כלל אלא רק גז מאיר בפנים, אפשר שאין יוצאין בזה בנר שבת, ושוב הביא ששמע מהגרי"ש אלישיב זצ"ל שאף בזה יוצאין ידי חובת נר שבת דעל כל פנים תכלית האור יש כאן. ע"ש. וכן יעויין ספר אור לציון חלק ב' (פרק יח הערה יב) שסובר שאפשר לצאת ידי חובה במנורת פלורסנט למרות שאין בה חוט לוהט (אלא שלפי דעתו אם הנורה מחוברת לזרם הכללי אי אפשר לקיים בה מצות הדלקת נרות, משום שבחשמל כל רגע מגיע זרם חדש שכלל לא שייך להדלקה הראשונה, ולא נחשב שהוא הדליק את האור הבא לאחר מכן, ורק  בבית שהחשמל מופעל בו על ידי מצבר אפשר לצאת ידי חובה. ע"ש). וכן פסק בשו"ת אשר חנן חלק ג' (סימן לב). ע"ש. וע"ע ספר ילקוט יוסףהלכות שבת חלק א' כרך ב' (מהדורת תשע"ג עמוד תיט). ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס