אמונה

הקב"ה שומר שבת

  • ט"ז אדר א' התשע"ט

שאלה

כתוב "ובטובו מחדש בכל יום תמיד מעשה בראשית", מאידך כתוב שהשם מקיים את התורה כולה לרבות שמירת שבת. כיצד השם בורא מאורות בשבת?הרי זה נולד?!

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

אמרו חז"ל שלאחר ששת ימי בראשית, ה' לא בורא דבר חדש בעולם.

המחדש בטובו - הוא שימור הדבר הקיים, ולא יצירה יש מאין. זה בבחינת "חוק נתן ולא יעבור".

בששת ימי הבריאה ה' יצר חומר יש מאין, וברא דברים שלא היו בעולם קודם לכן. מאז ועד היום ה' מחדש את הבריאה בצורתה הקיימת, ולא משנה את צורתה ואת חוקיה.

המדע הוכיח שאפילו ברגע זה קיימת חוקיות בטבע, שבלעדיה היה היקום חוזר לתוהו ובוהו. אך אין כל סיבה רציונלית שתחייב את פעילותם התמידית של חוקי הטבע, מכאן מוכח שישנה שליטה אלוקית על היקום אפילו ברגע זה, השולט בחוקים ומחייה אותם בבחינת "המחדש בטובו בכל יום תמיד מעשה בראשית". בלעדי השגחתו התמידית, לא היה דבר שיחייב את המשך הקיום והחוקיות שיש בעולם, והיקום פשוט היה חוזר לתוהו ובוהו, כפי שלהבדיל, תוכנה במחשב לא תמשיך לפעול ללא שיש אספקת חשמל קבועה.

כך, בדרך משל: בששת ימי בראשית ברא ה' את "חברת החשמל" על כל מפעליה יש מאין, ומאז ועד היום ה' ממשיך להפעיל את חברת החשמל כדי שתמשיך לספק חשמל לביתינו וזה בבחינת "המחדש בטובו בכל יום".

בברכה,

דניאל בלס