האם צריך ליטול מים אחרונים עם כלי?

  • ח' אדר א' התשע"ט

שאלה

צהריים טובים,

רציתי לברר האם צריך ליטול מים אחרונים עם כלי או שמספיק לשטוף את הידיים בברז?

תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

אין צורך ליטול מים אחרונים עם כלי.

מקורות: כן מפורש בדברי רבותינו הראשונים, הלא המה: הראב"ד בשו"ת תמים דעים (סימן סו) שכתב, מים ראשונים אין נטלין אלא מתוך כלי, מים אחרונים מכל דבר. וכן כתבו הריטב"א בחולין (דף קה עמוד א) והכל בו (סימן כג) בשם הראב"ד. וכ"כ רבנו המאירי בקונטרס בית יד שבסוף מסכת ברכות (שער הארבעה עשר) ורבנו דוד כוכבי בספר הבתים (שערי נטילת ידיים, שער חמישי, אות ה) ורבנו בחיי בספר שלחן של ארבע (השער הראשון, ד"ה ויש הפרש) ורבנו חיים מטודילו (תלמיד רבנו פרץ והרשב"א) בספר צרור החיים (דרך שני אות י).

וכן פסקו גדולי האחרונים, הלא המה: הלבוש אורח חיים (סימן קפא סעיף ב) והאליה רבה (שם סק"ג) והערוך השלחן (סעיף ח) והמשנה ברורה (ס"ק כא). וכ"כ בספר שלחן יוסף (עמוד כה אות עד) בשם הגר"ע יוסף זצ"ל. ועיין עוד בספר אור לציון חלק ב' (פרק יג אות א) ובשו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן קעג, ד"ה ונסתפקתי).

בברכה,

הלל מאירס