תיקון חצות ותיקון רחל לנשים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום! האם אישה צריכה להגיד תיקון חצות או תיקון רחל? בתודה, הילה.

תשובה

שלום

נשאל על כך הבן איש חי בספרו רב פעלים (ח"א - סוד ישרים סימן ט) ואני מעתיק קצת מלשונו: "שאלה. ילמדנו מורינו, נשים היודעות לקרות תנ"ך, ומתפללות בכל יום שמונה עשרה, אם ראוי להן לומר בכל לילה תיקון רחל ותיקון לאה, כאשר אומרים האנשים תיקון חצות, או לפחות בחודש אלול, או שמא הנשים אין להם שייכות בתיקון חצות. ונתעוררתי לשאול שאלה זו מפני שלא ראיתי ולא שמעתי שהנשים אומרות תיקון חצות, ולא ידעתי מה אדון בה. תשובה.

האמת הוא כך, שלא נמצא ולא נשמע שהנשים יאמרו תיקון חצות, הן תיקון רחל הן תיקון לאה, אע"פ שהן נשים חכמניות ולמדניות, ודרכן ללמוד תהלים בכל יום, וגם יש להן לימוד קבוע, עם כל זה אין אומרות תיקון חצות. ...ודע ששאלתי מאת ידידנו הרב החסיד מהר"א מני ז"ל, שיודיעני אם יש נשים בעיה"ק תוב"ב שאומרות תיקון חצות, והשיב לי בזה"ל, מודע לבינה, לא שמענו ולא ראינו שהאשה אומרת תיקון חצות, ואפשר הטעם... על כן נראה, שאין ראוי לנשים לומר תיקון חצות, הן תיקון רחל הן תיקון לאה". וראה שם שהאריך בטעם הדבר בסודות הקבלה.

בהצלחה – מ"י