תפילה וברכות

האם יש עניין לא לתת לאדם אחר לקפל את הטלית?

  • ה' אדר א' התשע"ט

שאלה

האם יש עניין הלכתי שאשה או סתם מישהו יקפל טלית של מישהו אחר? כאשר התארחנו אצל משפחה, אחי שכח את טליתו, אז נתן לו בן המשפחה טלית אחרת, וכשאימי באה לקפלה אמר אחד מבני המשפחה שאסור לקפל את הטלית רק מי שהטלית שלו צריך לקפל כי זה מקצר חיים. נעשה ויכוח בינינו אם זה נכון או לא. אשמח לקבל תשובה שנדע איך לנהוג. תודה

תשובה

שלום רב,

אין חובה שאדם יקפל בעצמו את הטלית שלו, אמנם נכון לעשות כן משני טעמים:

א. כמו שכתב הבן איש חי (שנה א' פרשת נח סעיף טז) בשם האחרונים, שכל אדם יקפל טליתו כל יום אחר תפילה בידו, ולא יתננו לשמש לקפלו, דקשה למזל (וע"ע בכף החיים סימן יד אות כו שהוסיף, שכן הוא בספר רפואה וחיים סימן יב אות קפז).

ב. משום חיבוב מצוה (ראה לאדמו"ר ממונקאטש זצ"ל בספרו נמוקי אורח חיים סימן כח. וכן ע"ע בבן איש חי שנה א' פרשת חיי שרה סעיף יט, שכתב, כשחולץ תפליו טוב שהוא בעצמו יקפלם ויניחם בכיס לחבוב מצוה, ולא כאותם שנותנים התפילין לשמש שלהם לקפלו. וכן ע"ע בשו"ת רבבות אפרים חלק א' סימן כח אות א, ובספר מנהגי הראש"ל חלק א' פרק ב סעיף ט).

בברכה,

הלל מאירס