חברה והשקפה

שבת לעומת שפיכות דמים

  • א' אדר א' התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב
ידוע שהעונש על חילול שבת גדול מהעונש על שפיכות דמים ולכן לא הבנתי איך שפיכות דמים נכללת ב 3 האיסורים של ייהרג ואל יעבור וחילול שבת במקרה של פיקוח נפש מותר?

תשובה

שלום וברכה

במקום של חילול שבת לצורך הצלת חיים אין איסור של חילול שבת כלל. השבת לא נאסרה כלל במקום של הצלת חיים

שפיכות דמים הכוונה היא שאם כופים על אדם להרוג את חבירו ואם לאו יהרגו אותו, ואז השאלה היא חייו של חשובים יותר של הרוצח או של הנרצח ועל כך אומרים חז"ל שהאדם לא יכול לקבוע של מי החיים חשובים יותר ואסור לו לרצוח את חבירו כדי להציל את עצמו.