מיהו ישמעאל והאם עשה תשובה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד שלום לרב, האם ישמע-א-ל הוא זה שנקבר רק ראשו במערת המכפלה או עשו? למה רק הראש? ואם הוא עשה תשובה אז למה להו עדיין מריבות עם הישמעלים?

תשובה

שלום

אותו אדם שנקבר ראשו במערת המכפלה לא היה ישמעאל אלא עשו אחיו של אבינו יעקב . מדוע רק הראש זכה לקבורה? הראש של עשיו היה טוב מאד, מלא בחוכמה בהכרת אלוקים בהבנה שצריך לעבוד אותו וממש ראש של צדיק גדול.

הבעיה היתה עם הגוף לא היתה שום התאמה בין הידיעה שלושל האמת לבין המעשים, מעשיו היו מקולקלים מאד ושטוף ברציחה זימה ושאר עבירות חמורות שביןאדם לחבירו ובין אדם למקום. קבורת הראש מרמזת שיש לו קצת קשר לתכלית העולם וזה או על ידי חסידי אומות העולם או בפיתוח העולם לטובת לומדי התורה - אחיו יעקב.

כעת בנוגע לישמעאל- אכן הוא עשה תשובה אך היה זה לאחר שכבר הוליד את ילדיו והעביר את כל תכונתיו השליליות הלאה לצאציו. תשובתו היתה של אדם פרטי שעושה תשובה אך לא במהות שלו ושל מה שישמעאל הכללי מייצג בעולם שעליו כבר נאמר בתורה - פרא אדם יהיה ידו בכל ויד כל בו.