חברה והשקפה

חטא המרגלים מספר שאלות לי

  • כ"ח שבט התשע"ט

שאלה

שלום הרב!
זה אומנם לא שאלה הלכתית אבל בכל זאת: לאחרונה התחלתי להתחזק ולקבל על עצמי ללמוד כל יום לפחות פרק אחד בתנ"ך, כעת אני לומד את נושא "חטא המרגלים" ונתקלתי בכמה שאלות שאני לא ממש מוצא להן תשובה בפרשנים:
1) בזכות מה דווקא יהושוע וכלב זכו להינצל מעצת המרגלים? ומדוע דווקא ניצלו הם מהעונש?
2) מי ציווה לשלוח את המרגלים? כאילו מהפשט אפשר לחשוב שזה היה הקב"ה, אבל אז כתוב שהוא אמר למשה "שלח לך" ולכן אני תוהה האם באמת הקב"ה ציווה לשלוח?
3) הכתוב לא מפרש מה יהושוע וכלב עשו כשנכנסו לארץ, אז רציתי לשאול מה בדיוק כלב ויהושוע עשו כשנכנסו לארץ?
4) מדוע הפירות בא"י היו כל כך גדולים? מדוע הקב"ה לא ברא אותם בגודל שיוכלו להרים אותם בקלות יותר לדוגמא?
5) שאלה אחרונה - מי סחבו את הפירות שהביאו מא"י וכיצד סחבו אותם?

תודה רבה על המענה כי אני באמת רוצה ללמוד את הסוגייה לעומק, ואשמח אם גם תוסיף לתשובות מקורות מהפרשנים שאוכל גם אני לעיין בדבריהם.
תודה רבה יצחק.

תשובה

שלום וברכה,

1. יהושע וכלב האמינו שכל מה שעושה ה' הוא לטובה, ומתוך אמונה וביטחון ניצלו מן החטא. בני ישראל חטאו בחטא המרגלים מפני שאמרו זה לזה "בשנאת ה' אתנו הוציאנו מארץ מצרים, לתת אותנו ביד האמרי" (דברים א, כז), ובזאת נכשלו גם המרגלים שהוציאו את דיבת הארץ רעה, כי לא היה בלבם אמונה וביטחון שה' חפץ בטובתם.

בנוסף, יהושע וכלב היו אנשי אמת שדייקו מאוד בלשונם, הם לא דיברו לשון הרע, בעוד המרגלים הוסיפו לעדות את מחשבתם ודעתם האישית ("ארץ אוכלת יושביה"), ולא דייקו בלשונם לומר רק את מה שראו ושמעו בארץ כנען. מרגל צריך לומר רק מה שראה, ולא להוסיף את דעתו האישית לעדות.

במסכת סוטה, דף לה, מסופר:

"אֶרֶץ אֹכֶלֶת יוֹשְׁבֶיהָ הִוא" (במדבר יג, לב) –

דָּרַשׁ רָבָא: אָמַר הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא: אֲנִי חֲשַׁבְתִּיהָ לְטוֹבָה וְהֵם חָשְׁבוּ לְרָעָה.

"אֲנִי חֲשַׁבְתִּיהָ לְטוֹבָה" – כֵּיצַד?

הָיוּ נִכְנָסִין לָעִיר – הַדֶּבֶר נוֹגֵף אֶת הַגְּדוֹלִים, וּמִתְעַסְּקִים בְּנֵי הָעִיר בִּקְבוּרָתָם,

וּבְרִיָּה לֹא הָיְתָה רוֹאָה אוֹתָם;

וְיֵשׁ אוֹמְרִים: אִיּוֹב מֵת, וְהָיוּ הַכֹּל מִתְעַסְּקִים בְּהֶסְפֵּדוֹ.

"וְהֵם חָשְׁבוּ לְרָעָה" – "אֶרֶץ אֹכֶלֶת יוֹשְׁבֶיהָ הִיא";

בְּנִסִּים שֶׁהָיָה עוֹשֶׂה לָהֶם הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא – בָּהֶם הוֹצִיאוּ דִּבָּה

גם הניסים שזכו להם המרגלים הפכו בפיהם בסיס להוצאת דיבה רעה.

2. הקב"ה ציווה את משה, ומשה ציווה את המרגלים. שלוחו של אדם כמותו.

3. עשו מה שעשו יתר המרגלים, תרו את הארץ ובחנו את אנשיה ופירותיה.

4. ודאי היו גם פרות קטנים לאכילה, אולם בפרות הגדולים יש שבח מיוחד, המראה על פוריות הארץ, שלא יהיה בה רעב.

5. המרגלים הביאו עמם פרות מן הארץ, אך לא נאמר מי נשא את הפרות. כנראה שנדרשו מספר אנשים.

מומלץ ללמוד את המקרא עם מפרשים שמבארים את הכתובים על כל פסוק. חפש בגוגל "תוכנה תורת אמת", המציעה שלל מפרשים על כל הפסוקים, חינמי ומומלץ מאוד.

בברכה,

דניאל בלס