שבת

מקלחת בשבת לאשכנזים וספרדים

  • ב' שבט התשע"ט

שאלה

האם מותר להתקלח בשבת? אשמח לפירוט למנהג האשכנזים והספרדים.

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אסור להתקלח בשבת במים חמים כל גופו, אפילו אם רוחץ אבר אבר לבדו, ואפילו אם התחממו מערב שבת.

וכן אסור להתקלח במים שהתחממו מאליהם בשבת על ידי הדוד שמש. וגם אם אינו רוחץ את כל גופו, אלא רק את רובו, גם כן אסור, שרוב הגוף נחשב כרוחץ את כל הגוף ואסור (ראה שלחן ערוך אורח חיים סימן שכו סעיף א, משנה ברורה סק"ב, וילקוט יוסף שם).

לפי מנהג הספרדים מותר להתקלח במים קרים בשבת (לוית חן עמוד קכג, וטהרת הבית חלק ב' מהדורת תשע"ט עמודים תעד-תעה).

ולפי מנהג האשכנזים יש להימנע זולת במקרים שהוא מצטער שאז ניתן להקל בזה (ראה משנה ברורה סימן שכו ס"ק כא, שו"ת אגרות משה חלק אורח חיים חלק ד' סימן עד ענייני רחיצה אות ג, וסימן עה אות א, שו"ת מנחת יצחק חלק ו' סימן לב אות ה, ושו"ת דברי פינחס חלק ב' סימן כז).

בברכה,

הלל מאירס