תורה ומדע

נס שנעשה ליהושע

  • כ"ד טבת התשע"ט

שאלה

שלום לרב דניאל בלס,
ראשית אפתח כי אני נהנה לקרוא מדי שבוע את המדור שלך בעלון השבועי. יישר כח.
שאלתי היא לגבי הנס שנעשה ע"י יהושע "שמש בגבעון דום וירח בעמק איילון", לפי פירוש אחד של רש"י- שמש נעמדה דום וכך היום נעצר כדי שבני ישראל יספיקו לכבוש את חמשת המלכים באור יום וגם כדי שהמלחמה לא תיכנס ליום השבת... שאלתי היא, הרי ידוע שהשמש עומדת במקומה (בקירוב), מה שמסתובב זה כדור הארץ, שכידוע הסיבוב שלו כה מדויק כדי שלא נעוף החוצה וגם כדי שלא ישפיע עלינו כח המשיכה ביתר אליו ח"ו.
איך זה מסתדר עם הנס שנעשה שהיום עמד מלכת, הרי אם כדור הארץ ייעצר, יהיה אסון נוראי, ואם נאמר שזה למעשה היה הנס, זה לא משמע כ"כ בפסוקים שמשמע שהשמש עמדה דום ואין מקרא יוצא מדי פשוטו...
לתשובתך אודה,
רפאל

תשובה

שלום וברכה,

תודה על תגובתך, אני שמח שהנך נהנה מהכתבות. עלה והצלח.

לעצם שאלתך, הביטוי "שמש בגבעון דום" בעצם מתאר את מה שנראה בשמי גבעון - השמש ניצבת בשמים לאורך זמן. זו עדות אנושית של האנשים היושבים בגבעון המביטים לשמים. אך הנס יכל להיעשות בדרכים רבות, עליהן הרחבתי במאמרי:

https://www.hidabroot.org/article/188186

בברכה,

דניאל בלס