שבת

האם מותר לפתוח מטרייה בשבת?

  • כ"ב טבת התשע"ט

שאלה

שלום רב,

חברה חילונית בעבודה שלי שמעה שאסור לפתוח מטרייה בשבת ורוצה לדעת למה.

אשמח אם תוכלו לכתוב לי תשובה שאוכל להסביר לה.

תודה
מיטל

תשובה

שלום רב,

הסיבה שאסור לפתוח מטרייה בשבת היא משום שיש איסור לעשות אפילו אוהל עראי בשבת. וגם אם המטרייה הייתה פתוחה מערב שבת עדיין אסור להשתמש בה בשבת - ראי מקורות.

מקורות: הנה בשו"ת מכתם לדוד (חלק אורח חיים סימן א) כתב שאפילו אם המטרייה היתה פתוחה מערב שבת שאסור לנושאה בשבת, משום שכיון שהוא נושאה עליו בשבת נמצא שהוא מאהיל והרי הוא בכלל עושה אוהל עראי בשבת שאסור. ע"ש.

ואמנם בשו"ת נודע ביהודה מהדורא תנינא (חלק אורח חיים סוף סימן ל) הסתפק אם יש איסור עשיית אוהל באופן שהמטרייה פתוחה מערב שבת, אולם גם הוא הסכים שעל כל פנים יש איסור בדבר משם מראית העין, כי הרואה אותו נושא מטרייה בשבת יבוא לחושדו שפתח אותה בעצם השבת. ולכל הדעות שייך גם באיסור דרבנן מראית העין כשזה נעשה בפרהסיא. יעויין שם.

וכן פסקו לאסור הברכי יוסף אורח חיים (בשיורי ברכה סימן שטו) בשם שו"ת גבעת פנחס כ"י להרב המפורסם מהר"ר פנחס עניו ז"ל, והפתח הדביר (שם אות ג) והבן איש חי (שנה ב' פרשת שמות אות ח). וכן יעויין בביאור הלכה (סימן שטו סעיף ח, ד"ה טפח). וכן העלה בשו"ת יחוה דעת חלק ב' (סימן מג) ובספר הליכות עולם חלק ד' (עמודים ג-ה) ובספר חזון עובדיה שבת חלק ה' (עמוד שז).

בהצלחה רבה,

הלל מאירס