כיצד מחשבים מעשרות?

  • כ' טבת התשע"ט

שאלה

השאלה היא האם צריך לחשב את הוצאות שכירות הבית ארנונה חשמל וכו' ורק אחרי ההוצאות לחשב את המעשר? או שעם קבלת הכסף קודם להפריש מעשרות? תודה לכם

תשובה

שלום רב,

לכתחילה אפשר לנכות מהמשכורת את כל ההוצאות שקשורות לעסק (כמו שכירות מקום העבודה, רכישת כלי עבודה וכיוצא בזה), ורק לאחר מכן להפריש מעשר (יעויין ברכי יוסף יורה דעה סימן רמט סק"ו, ושו"ת שבט הלוי חלק ה' סימן קלג אות ד).

ונחלקו הפוסקים אם אפשר להפריש מעשר לאחר ניכוי הוצאות הבית שאין להם קשר לעסק, והמנהג הוא כדעת המחמירים, ורק אם שעתך דחוקה מבחינה כלכלית, ואין ידך משגת לנהוג מעשר מכל המשכורת, יש להתנות מראש שתוכל לתת את המעשר רק לאחר ניכוי הוצאות הבית - ואז תוכל לנהוג כן (ראה שו"ת שבט הלוי שם, ושו"ת יחוה דעת חלק ג' סימן עו).

ברכה והצלחה,

הלל מאירס