שאלה בהקשר לפרשת השבוע ויחי

  • י' טבת התשע"ט

שאלה

שלום.אני עושה דבר תורה לשבת ועלתה בי שאלה מעניינת.יעקב קורא לכל אחד מבניו ומברך אותו..לשם מה צריך יעקב לברך כל אחד בברכה שונה?האם לא הייתה מספיקה ברכה כוללת?אשמח לתשובה ולמקורות אשר אוכל להסתכל בהם.

תשובה

שלום וברכה

מדרש שכל טוב (בובר) בראשית פרשת ויחי פרק מט סימן כח

 איש אשר כברכתו. כראוי לו, כמו שזימן הקדוש ברוך הוא בפיו שגילה לו סודו מה שעתיד להיות בם, כך בירך אותם, בירך את יהודה בגבורתו של אריה, להיות דניאל וחנניה מישאל ועזריה בניו עומדים כנגד נבוכדנצר, דכתיב ביה עלה אריה מסבכו (ירמיה ד ז). בירך יששכר בכחו של חמור, להיות עומד תחת עול תורה כחמור תחת משאו, בירך זבולון בעסק סוחרין להיות עוסק ומביא ומפרנס לומדי תורה. בירך את דן בהיכש כנחש, להיות עומד כנגד הפלשתים שמכישין את ישראל כנחש. בירך את גד בחליצותו של גבור, להיות עובר לפני עם ה' למלחמה. בירך נפתלי בקלילות כאיילה, לעמוד ברק ואחיו בני נפתלי הולכין בקלילות ומושכין בהר תבור לעמוד כנגד יבין וסיסרא. בירך בנימין בתוקף הזאב, להיות מרדכי בנו עומד כנגד מלכות מדי, דכתיב בה זאב ערבות ישדדם (שם ה ו), וכתיב וארו [חיוה] אחרי (תניינא דמיא) [תנינה דמיה] לדוב (דניאל ז ה). לדיב כתיב, דהיינו זאב. יכול זה יורש ברכתו לבד וזה לבד, ת"ל איש כברכתו בירך אותם, אף על פי שבירך לכל איש ואיש כברכתו בירך את כולם, כלומר איש כברכת אחיו:
כך גם ברש"י בראשית פרשת ויחי פרק מט פסוק כח

איש אשר כברכתו - ברכה העתידה לבא על כל אחד ואחד:
ברך אותם - לא היה לו לומר אלא איש אשר כברכתו ברך אותו, מה תלמוד לומר ברך אותם, לפי שנתן ליהודה גבורתו של אריה, ולבנימין חטיפתו של זאב, ולנפתלי קלותו של איל, יכול שלא כללן בכל הברכות, תלמוד לומר ברך אותם:

בהצלחה,