חגים ומועדי השנה

האם אומרים מגדול בברכת המזון בחנוכה?

  • א' טבת התשע"ט

שאלה

שלום לכבוד הרב:

האם אומרים "מגדול" בברכת המזון בחנוכה? מה הסיבה ולמה אומרים לפעמים מגדול ולפעמים מגדיל בברכת המזון?

תודה רבה לכבודו

תשובה

שלום רב,

רק ביום שיש בו מוסף כמו שבת יום טוב חול המועד וראש חודש אומרים "מגדול", ואמנם יש מי שאומר שגם בחנוכה אומרים "מגדול", אולם המנהג הוא לומר "מגדיל" (חוץ משני ימי ראש חודש שחלים בחנוכה שבהם אומרים "מגדול").

מקורות: כתב המשנה ברורה (סימן קפט סק"ה) נוהגים לומר בשבת ויום טוב וראש חודש מגדול, ובחול מגדיל. ע"ש. ובבן איש חי (שנה א' פרשת חקת אות יט) הביא מספר "כתר מלכות" כתיבת יד שגם בסעודת פורים יאמר "מגדול", בשביל אותה הארה המתגלית ביום ההוא, שהיא תמידית כל היום כלו. ע"ש. אולם בחנוכה אומרים "מגדיל". וכן ראה בספר נטעי גבריאל חנוכה (פרק מח הערה כז) שהביא משו"ת משנה שכיר חלק ב' (סימן רכ) שיש לומר "מגדול" בחנוכה, וכתב על זה: וכמדומה שאין המנהג כן, אלא הכל תלוי ביום שאומרים מוסף.

חנוכה שמח,

הלל מאירס