שבת

האם צריך לחנך ילד קטן שלא לגעת במוקצה בשבת?

  • י"ח כסלו התשע"ט

שאלה

יש לנו ברוך השם ילד בן שלוש האם צריך בשבת לומר לו לא לגעת או לעשות דברים שהם מוקצה.

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

כן, אתם צריכים לחנך אותו שלא לגעת במוקצה בשבת.

מקורות: ראה משנה ברורה (סימן שמג בשער הציון ס"ק טו) שמוטל על האב להפריש את בנו אפילו מאיסור דרבנן משהוא בר הבנה. וכתב בשו"ת חקרי לב (חלק אורח חיים סימן ע ד"ה וראיתי) שהגדר הוא אם לאחר שאביו גוער בו פורש מן האיסור וגם אחר כך לא יעשה אפילו שלא בפניו. וע"ע בשו"ת אז נדברו חלק ו' (סימן נז) ד"בר הבנה" אינו בפחות מג' שנים. ואמנם מי שרואה שבנו חריף ביותר ומחנכו מב' שנים יש לו על מה לסמוך. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס