דבר שקר

  • ט"ו כסלו התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב,

יש לי שאלה לגבי ההגדרה של "שקר":
למשל, מישהו צריך לנסוע בשביל שידוך או הצעת עבודה או מגמה אחרת.
הוא לא רוצה שאנשים יודעים את המגמה של הנסיעה שלו כדי שהדבר תיהיה מוסתרת מעיני האנשים.
האם מותר לו לומר שהוא נוסע בשביל לראות משפחה (למשל), למרות שזה לא המגמה האמיתי של הנסיעה שלו ? האם זה דבר שקר אם הוא אומר את זה ?

אותה שאלה לגבי היעד של הנסיעה, כלומר הוא צריך לנסוע לישראל והוא לא רוצה שאנשים יודעים איפה הוא הולך.
האם מותר לו להגיד להם שהוא נוסע לפריז ?
האם זה דבר שקר אם הוא אומר את זה ?

בברכה,
שבת שלום

תשובה

שלום וברכה

מותר לשנות בצרכים מעין אלו. כגון לומר שאתה נוסע לראות משפחה הוא שינוי מותר כאשר נוסעים לשיודך.

מותר לו לומר שהוא נוסע למקום פלוני אף שהוא נוסע למקום אחר.