האם יש חיוב להחזיר אבידה רק למי שהוא בגדר רעך?

  • ט"ו כסלו התשע"ט

שאלה

שלום רב לך כבוד הרב, בעזרת האל אני מבקש לדעת האם חייב על פי התורה להשיב אבדה לכל אדם או שהחיוב להחזיר את האבדה היא רק לאדם שהוא רעך? בתודה מראש רחמים,

תשובה

שלום רב,

החיוב להחזיר אבידה הוא רק למי שיש לו גדר "אחיך", וזה נלמד ממה שכתוב (דברים כב ג) "וכן תעשה לכל אבדת אחיך אשר תאבד ממנו ומצאתה לא תוכל להתעלם", ולכן אין חיוב להחזיר אבידה לגוי. ומכל מקום אם רוצה להחזיר את האבידה לקדש את השם כדי שיפארו את ישראל וידעו שהם בעלי אמונה הרי זה משובח. ואם מדובר במקום שיכול להיות חילול ה' אם לא יחזיר, כגון שמצא את האבידה במקום שרובם יהודים והגוי יחשוב שיהודי גנבו - חייב להחזיר.

מקורות: ראה שלחן ערוך חושן משפט (סימן רסו סעיף א) וסמ"ע שם.

בברכה,

הלל מאירס