האם מותר לזרוק לפח דף שכתוב עליו ב"ה?

  • י"ד כסלו התשע"ט

שאלה

שלום רב,
האם מותר לזרוק לפח דף שעליו כתוב ב"ה?
בתודה ובברכה,
הדס

תשובה

שלום רב,

מותר לזרוק לפח דף שכתוב עליו ב"ה. ומכל מקום המחמיר לגונזו או נמנע מלכותבו תבוא עליו ברכה.

מקורות: אמנם מובא בספר דינים והנהגות (חלק יורה דעה סעיף יב) שהחזון איש זצ"ל החמיר לגנוז את המילה ב"ה. אולם בספר גנזי הקודש (פרק ז הערה יג) הביא בשם הגר"נ קרליץ שליט"א, שהחזון איש החמיר כן על עצמו בלבד, אך לא הורה כן לאחרים. וכן יעויין בשו"ת יחוה דעת חלק ג' (סימן עח) שהעלה, שמותר לכתוב ב"ה בראשי מכתבים, ושטוב ונכון לעשות כן. וע"ע בשו"ת יביע אומר חלק ג' (חלק יורה דעה סימן ט אות ה). ומכל מקום בספר גנזי הקודש (שם) הביא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, ובשם שו"ת בצל החכמה חלק ד' (סימן קה) שאע"פ שמעיקר הדין ב"ה אינו טעון גניזה, אך מאחר ויש בזה מחלוקת אחרונים, המחמיר לגונזו (א"ה, וכן מי שנמנע מלכותבו) תבוא עליו ברכה. וע"ע בשו"ת מגדל צופים חלק ה' (סימן לב).

בברכה,

הלל מאירס