תפילה וברכות

תיקון חצות - בחינת לאה ורחל

  • ט' כסלו התשע"ט

שאלה

שלום וברכה כבוד הרב.
יישר כוח על כל הפעילויות הרבות שהרב אחראי עליהם, בעז"ה שהרב ימשיך להגדיל תורה ולהאדירה מתוך בריאות שלמה.
ניסיתי כמה פעמים למצוא כל מיני הסברים על המהות של תיקון חצות, ובמיוחד על ההבדל בין הבחינה של רחל ושל לאה, אך רוב הדברים שראיתי היו עמוקים מידי הקשורים למושגים שונים בעולם הקבלה.
אני מחפש הסברים יותר פשוטים שיגרמו לי להבין יותר את המהות של צער השכינה, המהות של רחל ולאה - בכדי שאוכל לכוון בצורה יותר אמיתית בזמן אמירת תיקון חצות.
אשמח אם הרב יוכל להפנות אותי גם לספר מומלץ או מאמרים מומלצים.
תודה רבה כבוד הרב!

תשובה

שלום וברכה

ילקוט יוסף קצוש"ע אורח חיים סימן א - הלכות השכמת הבוקר

נה. תיקון חצות נחלק לב' חלקים, הראשון נקרא תיקון רחל, והשני נקרא תיקון לאה. תיקון רחל מדבר על עניני החורבן, ותיקון לאה הוא בעיקר פרקי שבח בקשה והודאה להשי"ת. ברוב לילות השנה אומרים תיקון רחל, ולאחר מכן אומרים תיקון לאה. אולם יש זמנים שבהם אומרים רק תיקון לאה, ואין אומרים תיקון רחל, שאין להזכיר בהם צער [ועוד טעמים על פי הסוד]. ואלו הם הימים שאין אומרים בהם תיקון רחל: ראש חודש [ובער"ח אחר המולד, אף שמתוודים באותו יום], ומראש השנה עד שמיני עצרת, ימי החנוכה, ימי הפורים, כל חודש ניסן, וכל ימי העומר. [אף שמתוודים בימי העומר]. ויש זמנים שאין אומרים בהם לא תיקון רחל ולא תיקון לאה, ואלו הם: ליל שבת, ליל יום טוב, פסח, שבועות, סוכות, שמחת תורה, חול המועד פסח, לילי ראש השנה, וליל יום הכפורים. אבל בחול המועד סוכות אומרים תיקון לאה.