חברה והשקפה

לשרוד בעולם

  • ו' כסלו התשע"ט

שאלה

ע"מ לשרוד צריך אויר מים ואוכל. אויר כביכול זה הדבר הכי נחוץ לנו להישאר בעולם והוא חינם ואילו מזון אפשר להשאר אפילו חודש בלי והוא הכי יקר למה? מחפשת תשובה רוחנית לשאלה הזאת

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

בעלי חיים צמחוניים ככבשים ופרות אינם מסוגלים לעכל בשר, ואילו בעלי חיים טורפים כאריות ונמרים אינם מסוגלים לעכל פרות וירקות.

הקב"ה יצר את האדם כאוכל כל (ולראיה: הסינים), מכאן שיצר אינספור סוגי מאכלים זמינים לפניו - לחם, בשר, חלב, ביצים, פרות וירקות.

לרוב האנשים בעולם לא חסר מזון (כפי שאמרו חכמים: יותר אנשים מתים על סיר הבשר מאשר ברעב!). המקומות שבהם אנשים מתים מרעב - הוא בעיקר בגלל השחיתות וחוסר השוויון במדינות אלו.

התשובה הרוחנית: בעקבות חטא האדם הראשון ירד העולם מדרגתו, ונדרש אל עולם המעשה שאחד מתביעותיו החומריות היא: "בזיעת אפיך תאכל לחם" (בראשית ג, יט).

בדרך זו האדם משתתף בבריאה ופועל כדרך הטבע שיצר הקב"ה בעולמו. השם יתברך רוצה שנשתדל על קיומנו בעולם העשייה - עד בוא הגאולה השלמה בה יהיה שפע רב, וכל הלבבות יהיו פנויים ופתוחים לעסק התורה ללא קושי ומחסור.

המזון יקר יותר כי הוא נדרש לעשייה רבה, ותהליכים שונים עד שראוי לאכילת אדם. לדוגמה הלחם:

"וטעם בזעת אפך — שהוא צריך לטרוח לזרות ולטחון וללוש ולבשל, ולא כמאכל הבהמות"  (אבן עזרא, בראשית ג, יט)

בברכה,

דניאל בלס