ימי בין הזמנים בישיבות ויותר מכך

  • כ"ד חשון התשע"ט

שאלה

לרב שלום ,
אודה לך אם אקבל הסבר לימי החופשה הרבים ,לדעתי בישיבות .
אני מתכוונת למשל לחופשה לאחר חג הסוכות - מה מטרתם של ימים אלו . מדוע בחורי הישיבות לא יחזרו ללימודיהם ?
או אותם שבועיים לפני חג פסח - לשם מה ימים פנויים אלו ? מה מצפים מבחורים שיעשו בימים אלו , וכי חושבים בישיבות שכולם יצליחו לשמור על הסדרים ?
או בשנה זו , בתקופת הבחירות - מדוע בחורי הישיבות קיבלו היתר מראשי הישיבות לא לחזור לישיבה לאחר יום הבחירות .
כשאני נוכחת לראות זאת בעיתויים שונים , דעתי משתנה לצערי כי האמנתי תמיד שבציבור החרדי חשיבות הלימוד רבה יותר ושם לא דוגלים בביטול זמן . כך תמיד שמעתי .

( אודה לכם אם אקבל תגובה גם על מכתבי הקודם אליכם בעניין : מי גדול יותר בחור ישיבה באמת או בעל תשובה - שלחתי את שאלתי לפני שבוע בערך )

אפשרות זו מסייעת בידי המון לסלול נכון את דרכי .
תודה רבה , אני מעריכה זאת מאוד .

תשובה

שלום וברכה,

החופשות ("בין הזמנים") לא נועד כדי להיבטל מלימוד תורה, ח"ו, אלא רק כדי לשנות מקום ואוירה בלימוד. לכן ישנן "ישיבות בין הזמנים" בהם לומדים התלמידים. יש ישיבות שעוברות לישיבות באזורים אחרים בארץ לתקופה זו כדי לשנות אוירה וכדו'.

גם לנפוש מעט עוזר לחדש את הכוחות. הימים שלפני החגים נועדו כדי לאפשר לתלמידים ללמוד את הלכות החג, ולעזור לבני משפחותיהם - אם בנקיונות לפסח, בניית הסוכה וכדו'.

אני מניח שבעקבות יום הבחירות, רבים הלכו לישון מאוחר, הלכו ברגל וכדו', לכן מתקשים להתחיל למחרת את היום כרגיל. אך ודאי שאין זה מצב שלכתחילה לבטל סדר לימוד, ובחורים טובים לא מתבטלים גם בזמנים כאלה.

ביטול זמן הוא לפעמים הכרחי כדי לשמור על הסדר הטוב במהלך כל השנה. כך לדוגמה, לא חיבבתי את קלות הדעת במהלך חג הפורים, אך רבותיי הסבירו לי שבחורים צעירים צריכים זמן קצר בשנה לפרוק את כובד הראש, מה שמאפשר להם לשוב לאחר מכן למסגרת.

עלינו לבטוח בגדולי ישראל שמנהיגים את הדור באופן הנכון ביותר - לפי רמתו ויכולותיו.

בברכה,

דניאל בלס