חגים ומועדי השנה

האם מותר לטחון ביום טוב?

  • כ"ט תשרי התשע"ט

שאלה

האם מותר לטחון ביום טוב? וכן במגררת? כותש שום? וכדומה. תודה רבה

תשובה

שלום רב,

1. יש איסור טוחן גם ביום טוב (יעויין שלחן ערוך סימן תצה סעיף ב, ומשנה ברורה ס"ק יג), ולכן כל סוג של מאכל שאפשר לטחון אותו מערב יום טוב וזה לא יגרום להפגת הטעם אסור לטחון ביום טוב אלא אם כן יעשה שינוי בצורת הטחינה (שלחן ערוך סימן תקד סעיף א).

2. ומכל מקום אם מדובר בסוג מאכל שאם יטחנו אותו מערב יום טוב יפוג טעמו - למנהג הספרדים מותר לטחון אותו ביום טוב עם מגררת וכיוצא בזה ללא כל שינוי (שלחן ערוך שם סעיף א), אולם למנהג האשכנזים יש לטחון אותו מערב יום טוב. ואם שכח לטחון אותו מערב יו"ט יכול לטחון אותו ביו"ט על ידי שינוי (רמ"א שם, ומשנה ברורה ס"ק יא), ולדוגמא: אם היה רגיל לטחון על גבי צלחת יטחן על גבי מפה או שלחן (משנה ברורה ס"ק יט).

3. אם מדובר במאכל שאם יטחנו אותו מערב יום טוב יפוג טעמו לגמרי לכל הדעות מותר לטחון ביום טוב ללא כל שינוי (משנה ברורה ס"ק יא, ושער הציון ס"ק יח), ולכן מותר לחתוך ירקות דק דק ביום טוב ללא כל שינוי (משנה ברורה ס"ק יט, ושער הציון ס"ק לו).

בברכה,

הלל מאירס