שו"ת יום כיפור

מה הקשר בין הצום לבין התענית?

  • כ"ד תשרי התשע"ט

שאלה

מה הקשר בין הצום לבין התענית? האם בתורה מוזכרת המילה צום? ואם לא, מאיפה ואיך הגיע הצום בתעניות?
תודה, אלעד.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

צום היא למעשה מילה כללית שמציינת את ההימנעות מאכילה ושתייה, ולא נאמר אם נעשית לשמחה או לצער. צום יכול להיות יום שמחה, כמו יום הכיפורים שהוא למעשה יום טוב שמכפר על עוונותינו. בתורה הצטווינו לענות את נפשותינו ביום הכיפורים: "ועיניתם את נפשותיכם" (ויקרא טז, לא; כג, לב; במדבר כט, ז). עם זאת, יום הכיפורים אינו נקרא בשם "יום תענית" כי הצום נעשה בו בשמחה.

המילה "צום" נאמרה פעמים רבות בתנ"ך:

"לָמָּה צַּמְנוּ וְלֹא רָאִיתָ, עִנִּינוּ נַפְשֵׁנוּ וְלֹא תֵדָע…" (ישעיהו נח, ג).

"וַיְהִי כִשְׁמֹעַ אַחְאָב אֶת הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה וַיִּקְרַע בְּגָדָיו וַיָּשֶׂם שַׂק עַל בְּשָׂרוֹ וַיָּצוֹם…" (מלכים א כא, כז)

המילה "תענית" נאמרה על ידי עזרא הסופר (עזרא ט, ה). היא מציינת ימי כפרה וזיכרון ואבל על אירועים קשים בעם ישראל (תשעה באב, עשרה בטבת וכו'). הנביאים הודיעו שלאחר הגאולה יהפכו ארבע ימי התעניות שלנו לימי סעודה ושמחה: "כה אמר ה' צבאות צום הרביעי וצום החמישי וצום השביעי וצום העשירי יהיה לבית יהודה לששון ולשמחה ולמועדים טובים. " (זכריה ח, יט).

בברכה,

דניאל בלס