תפילה וברכות

האם העולה לתורה חייב לקרוא בלחש?

  • ג' תשרי התשע"ט

שאלה

שלום רב,
כשבן אדם עולה לתורה, והחזן קורא בינתיים מתוך ספר התורה, האם הוא צריך לקרוא גם בלחש? או שכדאי לא להפריע לחזן, יקרא בראש שלו?
תודה מראש

תשובה

שלום רב,

כל אדם שעולה לתורה חייב לקרוא מתוך ספר התורה בלחש ביחד עם מי שקורא בתורה בלי להפריע לו. לפי מנהג הספרדים העולה לתורה צריך להקפיד שלא להשמיע לאוזניו את מה שאומר בפיו, ולפי מנהג האשכנזים אפשר להשמיע לאוזניו, ומכל מקום יותר טוב להימנע.

מקורות: ראה שלחן ערוך אורח חיים (סימן קמא סעיף ב) שכתב, העולה לא יקרא בקול רם, ומכל מקום צריך הוא לקרות עם השליח ציבור כדי שלא תבוא ברכתו לבטלה, אלא צריך לקרות בנחת שלא ישמיע לאזניו. ודעת הרמ"א שם שאפילו משמיע לאזניו ליכא למיחש, דלא עדיף מתפילה. ומכל מקום מבואר במשנה ברורה (ס"ק יג) שגם להרמ"א יותר טוב שלא להשמיע לאזניו. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס