חברה והשקפה

מחשבות טורדניות בנושאי כפירה:-(

  • י"ג אלול התשע"ח

שאלה

שלום הרב. אני בן 26, חוזר בתשובה מגיל 15. בגיל 18 נכנסתי לישיבה ואחרי שנה התחילו לי מחשבות טורדניות בנושאים מסויימים
(שאני גאוותן, מזלזל בחז"ל ועוד).
זה החמיר ואחרי שנתיים התחילו לי מחשבות טורדניות בהקשר לכפירה וזה שחז"ל לא צודקים,
כל פעם שאני לומד תורה או שומע הרצאה באות לי מחשבות שזה סתם, ולא נכון. וכל מחשבה כזאת מלחיצה אותי מאוד.
עזבתי את הישיבה בקיבוץ א' , אחרי שלא יכולתי לשאת בלחץ.
אובחנתי כסובל ממחשבות טורדניות.
הפסקתי לשמוע וללמוד תורה אחרי כמה שנים שראיתי ולמדתי למרות הלחץ.
ניסיתי לראות מלא הוכחות שהתורה אמת וזה לא עזר. הלחץ רק גבר. אולי אני באמת בספקות?
כתוצאה מזה אחרי הרבה ניסיונות לטיפול וכבר 5 שנים שאני בתוך זה,
קשה לי מאוד לראות הרצאות של חיזוק, אני לא מצליח לקבל את מה שאומרים שם, באים לי ספקות על כל אמרה שלהם ואני לא יכול להתחזק ככה.
מנסה לשמור כמה שיותר על היראת שמיים, שומר מצוות למעט מה שהבנתי שאני פטור (מרוב לחץ) אבל בלי תורה ומוסר אני מרגיש מנותק מהכל.
אז היראת שמיים יורדת, וקשה לי לקיים מצוות כי חסרה לי ההבנה והידיעה כמה זה חשוב, שאת ההבנה הזאת אני מקבל מהדברי תורה, כשאני רגוע
כרגע אני מקיים מצוות אבל בלי חשק, בלי הבנה כמה זה טוב.
האם נגזר עליי להיות עם פחות יראת שמיים? מה מצפים ממני?
הרי אני כן רוצה להיות ירא שמיים, כן רוצה לחזק את ההבנה שהמצוות הן טובות והכי חשובות שיש, אז למה זה ככה?

תשובה

שלום וברכה,

בבקשה - הכנס לראשך היטב היטב - שאין לך שום ספקות באמונה, ואתה לא כופר.

המחשבות הללו לא מגיעות מרצונך, ואינן בשליטה שלך. לפיכך - אינך אשם בהן, ולא צריך לחוש אשמה בגללן.

לא חסרה לך הבנה  או ידיעה. עובדה שלמרות הקשיים שעברת - אתה עדיין שומר תורה ומצוות! לא עזבת את ה' אלוקיך ואת תורתו, כי הפנימיות שלך יודעת את האמת.

הבעיה הנפשית של מחשבות טורדניות - היא בעיה חיצונית שלא מעידה על הפנימיות שלך. בעיה זו צריכה להיות מטופלת בכלים פסיכולוגיים, על ידי כדורים ולרוב טיפול ב-CBT. ראה במאמרי על מחשבות טורדניות:

https://www.hidabroot.org/article/223724

חפש פסיכולוג קליני. ואם ראית שלא הצליח לעזור לך כעבור מספר חודשים של טיפול, אל תתייאש, אלא חפש פסיכולוג קליני אחר. כך, עד שתקבל את הטיפול הטוב ביותר עבורך.

כרגע עליך להימנע מדברים שגורמים לך לצער וללחץ, ולנהוג בדרך "תמים תהיה עם ה' אלוקיך". חפש הרצאות ושיעורי תורה קלים ונעימים שלא גורמים לך לחקירות באמונה.

כשמגיעים לראשך ספקות, אל תנסה להילחם בהם, ולא לענות עליהם בראשך, אלא התעלם מהם כאילו שמעת כלב נובח בחצר. האם תצעק על הכלב שישתוק? מובן שלא, זה רק יגביר את הנביחות. לכן התעלם מן המחשבות. אומרת לך המחשבה "אולי כך וכך" - השב לה: "בסדר, שמעתי, אולי כך וכך". אל תנסה להשיב לשאלה ולנהל דיאלוגים בתוך ראשך. התעלם ונהג עם ספקותיך באדישות. הכלב נובח ואתה ממשיך בעיסוקיך.

קיבלת ניסיון לא קל בחיים, אך ברוך השם יש טיפול מקצועי בימינו למחשבות טורדניות. עליך רק להמשיך לפנות לאנשי מקצוע.

רפואה שלמה ובהצלחה ברבה בעז"ה!

שלך בברכה,

דניאל בלס