מה הכוונה ב"פוסק האחרון" שנאמר על הבן איש חי?

  • ט' אלול התשע"ח

שאלה

ראיתי מיני סיפורים על הבן איש חי שבהם גדולי רבנים בהם הבבא סאלי כינו את רבינו יוסף חיים זצוק"ל בכינוי "פוסק אחרון".
רציתי לדעת מה הכוונה, כיוון שאחרי הבן איש חי היה את הרב עובדיה יוסף זצוק"ל ועוד פוסקים אחרים בדורנו ועוד עתיד לנו מלך המשיח שיבוא במהרה בימינו, אז מה הכוונה ב"פוסק אחרון".

תשובה

שלום וברכה

פוסק אחרון זה בדרך כלל לרב גדול במיוחד שמסיים תקןפה כמו הבן איש חי שסיים תקופה של גדולי עולם בבבל ושאר ארצות המזרח והוא היה הפוסק האחרון בדור הקודם.

כך גם המשנה ברורה מכונה פוןסק אחרון אצל אשכנזים. אבל אין זה אומר  שבכל דבר ועניין פוסקים אך ורק כמשנה ברורה או כבן איש חי. יש לדבריהם חשיבות יתירה יותר מפוסק רגיל ובדרך כלל הלכה כמותם,  אבל למעשה ההכרעה היא לפי פוסקי הדור בימינו.