האם מותר לשמוע זמרת שראיתי את תמונתה?

  • כ"ה אב התשע"ח

שאלה

למדתי באיזו חוברת תורה, שחז"ל אמרו (מסכת ברכות דף כד עמוד א)  "קול באישה ערווה", ויוצא מזה שאם ראית איזה זמרת, אז אסור לך לשמוע אותה שרה. אם ראיתי רק תמונות, זה גם אסור? תודה!

תשובה

שלום רב,

בשו"ת יביע אומר חלק א' (חלק אורח חיים סימן ו) כתב, שאם ראה תמונה של זמרת אסור לשמוע את קול שירתה ברדיו.

אולם יותר מאוחר כתב בשו"ת יביע אומר חלק ט' (חלק אורח חיים סימן קח אות מג) שאין זה מוכרח, כי יש לומר שאין זה נחשב שיודעה ומכירה אלא כשראה אותה בחיים חיותה במלא קומתה.

ושוב כתב שם, שבלאו הכי אין איסור לשמוע קול אשה ברדיו, כמו שאמר הגרי"ש אלישיב, הובא בספר ישיב משה טורצקי (עמוד יד) שהשומע קול זמר של אשה ברדיו, אפילו אם מכיר אותה, מותר, כי אין זה קול אשה ממש, אלא חיקוי של קולה על ידי גלי חשמל. ע"ש. וכן הובא בשם הגרי"ז מבריסק זצ"ל, וכתב שם, שדבריהם נכונים, ושיש לסמוך על זה להקל. ע"ש. (ביביע אומר לא ציין היכן הובא כן בשם הגרי"ז זצ"ל, ויש לציין שכן הוא בספר עובדות והנהגות לבית בריסק חלק ד' עמוד לג).

אמנם פשוט וברור שכל מה שאפשר להקל מעיקר הדין לשמוע קול אישה ברדיו אפילו אם ראה את תמונתה, זהו דווקא כשהמילים של השיר נקיות לחלוטין, ולא נגרם לשומע שום הרהור עבירה, אולם בהעדר אחד מתנאים אלו אסור בהחלט.

בברכה,

הלל מאירס