האם מותר לעשות צניחה חופשית?

  • כ"ד אב התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני בחורה בת 21, עוד מעט מתחילה לימודים. כבר המון זמן שאני חושבת לעשות צניחה חופשית. האם זה מותר לפי ההלכה? תודה מראש

תשובה

שלום רב,

מבואר בפוסקים שאין היתר לאדם להכניס את עצמו לסיכון מיותר סתם כך לשם הנאה, ורק במקום צורך כמו פרנסה - מותר. ולפי זה נראה שאין היתר להכניס את עצמך לפעילות מסוכנת כמו צניחה חופשית לשם הנאה בלבד.

מקורות: על פי המבואר בשו"ת נודע ביהודה מהדורא תנינא (חלק יורה דעה סימן י, ד"ה ואמנם מאד, עד סוף התשובה) ובשו"ת שם אריה (חלק יורה דעה סימן כז, ד"ה ודע, עד סוף התשובה). וכן ע"ע בספר חזון עובדיה ברכות (עמוד שעא) שכתב, דבר שהוא מנהגו של עולם, ויש צורך והכרח לעשותו, כגון להיות מיורדי הים, או מהולכי מדברות, אפילו אם יש שם חשש סכנה, אין להימנע מעשייתו, וה' הרואה ללבב יודע שהוא אנוס לצורך מזונותיו וכיו"ב, ושולח מלאכו לפניו להצילו. אבל אם הוא יוצא לטייל בלבד, שומר נפשו ירחק מזה. ע"כ. וכ"כ בנד"ד בספר מעדני שלמה (עמוד תל) ששמע מהגרש"ז אויערבאך זצ"ל, שמי שרוצה לקפוץ מאווירון כדרך הצנחנים לשם הנאה, ודאי שדבר זה אסור, ולא שייך בזה את ההיתר של שומר פתאים ה' כיוון שמכניס עצמו לסכנה וליכא בזה דשו ביה רבים. וע"ע שם (עמוד תלא).

בברכה,

הלל מאירס