חגים ומועדי השנה

מתי מפסיקים מנהגי האבלות בתשעה באב נדחה?

  • ח' אב התשע"ח

שאלה

שלום רב!
מתי מפסיקים מנהגי האבלות של ט' באב? יום שני בבוקר או בערב?
תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

כשתשעה באב חל בשבת ונדחה ליום ראשון כמו בשנה זו - למנהג האשכנזים אין לאכול בשר עד יום שני בבוקר, ולמנהג הספרדים אפשר לאכול בשר מיד במוצאי תשעה באב.

ולכל המנהגים אפשר להסתפר ולהתגלח וכן לכבס מיד במוצאי הצום, וכן אפשר לשמוע מוזיקה במוצאי הצום.

מקורות: מנהג האשכנזים לגבי אכילת בשר כתוב ברמ"א אורח חיים (סימן תקנח). ומנהג הספרדים ראה בספר חזון עובדיה ארבע תעניות (עמודים תיד-תטו, ד"ה ובט' באב דחוי) ובספר אור לציון חלק ג' (פרק כט סעיף כו) ובשו"ת דברי דוד חלק א' (חלק אורח חיים סימן לב).

והיתר תספורת גם לאשכנזים מיד במוצאי תשעה באב נדחה - כן הוא במשנה ברורה (שם סק"ד). והוא הדין שמותרים להתרחץ ולכבס מיד בסוף הצום. וכ"כ בספר הליכות שלמה על המועדים (ניסן-אב פרק טו סעיף יז).

ולעניין שמיעת מוזיקה למנהג האשכנזים, ראה משנה ברורה (סימן תקנח סק"ב) ושער הציון (סק"ד) ופסקי תשובות (שם אות ג). ולגבי מנהג הספרדים, יעויין חזון עובדיה ואור לציון שם שמותר לספרדים לאכול בשר מיד במוצאי תשעה באב נדחה. ע"ש. ושמיעת שירים אינה חמורה יותר מאכילת בשר.

בברכה,

הלל מאירס