האם יולדת יכולה להמתין רק שעה אחת בין בשר לחלב?

  • י"ג תמוז התשע"ח

שאלה

שלום, האם זה נכון שמותר לכתחילה ליולדת תוך 30 יום להמתין רק שעה מבשר לחלב? ומה ההבדל בין יולדת לאדם רגיל? מערכת העיכול שונה?? תודה מראש!!!

תשובה

שלום רב,

אכן יולדת בתוך שלושים יום יכולה להקל להמתין שעה אחת בין בשר לחלב כשיש לה צורך בכך. סיבת הקולא היא משום שיולדת בתוך הזמן הנ"ל מוגדרת כחולה שאין בה סכנה, ומבואר בפוסקים שחולה שאין בו סכנה יכול להקל להמתין שעה אחת בין בשר לחלב.

מקורות: כתב החכמת אדם (כלל מ סוף אות יג) ומכל מקום לצורך חולי קצת נראה לי פשוט דיש להתיר אפילו אכל בשר בהמה לאחר שימתין שעה ויחטט שיניו לאחר ברכת המזון. וכן יעויין ערוך השלחן יורה דעה (סימן פט סעיף ז). וכן כתב הבן איש חי (שנה ב' פרשת שלח לך אות יא) שלצורך חולה, אף על פי שאין בו סכנה, יש להקל להמתין שעה אחת, אך צריך סלוק שלחן וברכת המזון. ע"ש. ומזה יש ללמוד ליולדת בתוך שלושים יום שדינה כחולה שאין בו סכנה (כמבואר בשלחן ערוך אורח חיים סימן של סעיף ד) שיכולה להקל להמתין שעה אחת בין בשר לחלב. וכן כתב בשו"ת שלמת חיים (סימן רפו) שאם היולדת צריכה לכך פשיטא שראוי להקל תוך שלושים. וכן פסק בשו"ת יחוה דעת חלק ג' (סימן נח, ד"ה ודע). וכן הוא בספר אמת ליעקב על השלחן ערוך (יורה דעה סימן פט הערה 35) בשם הגר"י קמנצקי זצ"ל, שיולדת אינה צריכה להמתין יותר משעה לאכול מאכלי חלב לאחר אכילת בשר. ע"ש. אולם אין להקל בזה אלא רק לפי מה שהיא מרגישה צורך בנפשה וכמבואר בשו"ת שלמת חיים הנ"ל. וכן ראה עוד בשו"ת יבא ידיד (חלק יורה דעה סימן יא).

בברכה,

הלל מאירס