תפילה וברכות

עניית אמן על ברכה ששומעים דרך הרדיו

  • ז' תמוז התשע"ח

שאלה

האם מותר לענות אמן לברכות הנהנין דרך הרדיו? תודה

תשובה

שלום רב,

אם מדובר בשידור חי ולא עובר יותר מ"תוך כדי דיבור" (כשנייה וחצי) מזמן סיום הברכה עד שאתה שומע אותה - אפשר לענות אמן.

מקורות: יעויין בירור הלכה זו בשו"ת יחוה דעת חלק ב' (סימן סח), ושם העלה שהשומע סליחות וי"ג מדות דרך הרדיו בשידור חי, עונה אמן וי"ג מדות. וע"ע בשו"ת אגרות משה חלק אורח חיים חלק ד' (סימן צא אות ד) ובשו"ת מנחת שלמה חלק א' (מהדורת תשס"ה, סימן ט ענף א אות ד-ה) ובספר אשרי האיש חלק אורח חיים חלק א' (פרק י סעיף יד).

אולם אין לענות אמן אם לוקח יותר מ"תוך כדי דיבור" עד ששומעים את הברכה, וכמבואר ברמ"א אורח חיים (סימן קכד סעיף ח) ובמשנה ברורה (ס"ק לד). ועיין במשנה ברורה שם ששיעור תוך כדי דיבור הוא מחלוקת הפוסקים, יש אומרים שלוש תיבות, ויש אומרים ארבע תיבות. אכן במשנה ברורה (סימן רו ס"ק יב, ושער הציון סק"י, וסימן תפז סק"ד, ושער הציון סק"ג, וסימן תקפב סק"ז) נקט להלכה ששיעור כדי דיבור היינו כדי שאילת תלמיד לרב שהם שלושת התיבות "שלום עליך רבי". וכן כתב הגר"ח קניבסקי שליט"א (שער העין עמוד תמא) שכן נוקטים להלכה. ולפי זה אם לוקח יותר משנייה וחצי מזמן סיום הברכה עד ששומע אותה דרך הרדיו אין לענות אמן.

אמנם אף שרשאי לענות אמן על ברכה דרך הרדיו, מכל מקום אין חיוב בדבר, ראה ביאור הלכה (סימן רטו סעיף ב ד"ה חייב).

בברכה,

הלל מאירס