קבענו את המזוזה בצד הלא נכון, האם כשחוזרים לקבוע את המזוזה יש לחזור ולברך?

  • ב' תמוז התשע"ח

שאלה

שאלה לי לרב, אתמול קבענו בטעות את המזוזה בצד שמאל של הכניסה לבית, למחרת נודע לנו שלא נהגנו נכון ושהיה עלינו לקבוע את המזוזה בצד ימין של הכניסה לבית. האם כעת כשאנו קובעים את המזוזה בצד הנכון עלינו לברך בשנית?

אשמח לתשובה מהירה.

תודה מאוד.

תשובה

שלום רב,

כשאתם קובעים את המזוזה בשנית בצד ימין של הכניסה לבית - יש לחזור ולברך.

מקורות: כן נראה על פי מה שכתב השלחן ערוך יורה דעה (סימן רפט סעיף ב) שצריך לקבוע את המזוזה בימין הכניסה לבית, ואם קבעה משמאל פסולה. ע"ש. וא"כ היות וקביעת המזוזה בצד שמאל של הכניסה לבית פסולה גם בדיעבד, עתה כשחוזרים לקובעה בצד הנכון יש לחזור ולברך. וכן פסקו הדעת קדושים (סימן רפח סעיף ג) והקצור שלחן ערוך (סימן יא סעיף ג) והערוך השלחן (סימן רפט סעיף ה). וכן הוא בשו"ת פרי השדה חלק ג' (סימן קלא) ובשו"ת נטיעה של שמחה (סוף סימן סח). וכ"כ בשו"ת משיב הלכה חלק א' (סימן תו) שצריך לחזור ולברך כשלא נזכר מיד. וכן הורה בשו"ת שבט הלוי חלק ב' (סימן קנח אות ה), ושם הביא דברי החיי אדם (כלל ט"ו אות יז) שכתב, שלא יברך בשנית, וכתב שדבריו צע"ג, ושוב לבסוף הביא ששמע שדברי החיי אדם הם טעות הדפוס. וכן פסק בקצרה בשו"ת יביע אומר חלק ב' (חלק יורה דעה סימן כא אות ז) וביתר הרחבה בספרו הליכות עולם חלק ח' (עמוד רס).

בברכה,

הלל מאירס