תפילה וברכות

מי שבירך עושה מעשה בראשית על הים התיכון האם יחזור לברך כשרואה את ים סוף?

  • כ"ה סיון התשע"ח

שאלה

שלום רב,
בשבוע שעבר ראיתי את הים התיכון ובירכתי "עושה מעשה בראשית". בשבוע הבא בעז"ה אראה את ים סוף ואת ים המלח. האם עליי לברך על ראייתם? ואם כן, מה?
בברכה ובתודה,
הדס

תשובה

שבוע טוב,

1. לגבי עצם הדבר שבירכת עושה מעשה בראשית על הים התיכון, יש לדעת שזהו רק למנהג האשכנזים (יעויין משנה ברורה סימן רכח סק"ב, ושו"ת תשובות והנהגות חלק ג' סימן עו אות א), אולם למנהג הספרדים יש לברך שעשה את הים הגדול (שלחן ערוך אורח חיים סימן רכח סעיף א, וחזון עובדיה ברכות עמוד תסז). על כל פנים ברור שגם ספרדי שבירך עושה מעשה בראשית יצא ידי חובה (על פי הביאור הלכה סימן רכח).

2. נחלקו הפוסקים אם יש לברך שוב על ים אחר בתוך שלושים יום (יעויין משנה ברורה סוף סימן רכד), ולמעשה אפשר לברך (יעויין שו"ת יביע אומר חלק ה' חלק יורה דעה סימן ל אות ג).

3. על ים המלח אין לברך אף פעם עושה מעשה בראשית, היות שיש אומרים שאינו ממעשה בראשית אלא נוצר אחר כך באופן טבעי. וטוב להרהר את הברכה בלב (חזון עובדיה שם עמודים תסט-תע).

בברכה,

הלל מאירס