שאל את הרב - כללי

ד' היסודות על פי היהדות

  • י"ח סיון התשע"ח

שאלה

כתוב ברמב"ם שבכל דבר יש 4 יסודות אש מים רוח עפר כפי מה שיודעים היום (כעת) זה בכלל לא ככה ויותר מזה יש כאלה שרוצים להגיד שמכיון שהרמב"ם כידוע הסתכל בהספרים של אריסתא וידוע בעולם שהתאוריה ממנה האם יש לך שיעור על זה וכו' תודה.

תשובה

לכבוד השואל,

הענין בזה, שאע"פ שהמדענים היום מזהים יותר יסודות פרטיות, מכל מקום, כולם מתחלקים שוב לד' יסודות המוזכרים :

יסודות מוצקים (עפר), יסודות נוזלים (מים), יסודות גזים, (רוח), יסודות רדיואקטביות (אש). וכן מבואר הדבר בספר "מגדול עוז" להרב יעקב עמדין ז"ל, בחלק חלונות אטומים.

אע"פ שיתכן והרמב"ם ז"ל הזכיר את ענין ד' היסודת מאריסטו, זהו משום שרצה לחזק את הענין ע"פ מה שהיה ידוע לחכמי אומות העולם בזמנו. אבל אין מקור הדבר מאריסטו, אלא יש לנו כך בקבלה, וכן מופיע הענין בזוהר הקדוש.

בברכה,

רב נחום