שבת

הכנת מאכל ״פתות״ ממרק תימני בשבת

  • י"ג סיון התשע"ח

שאלה

שלום,
האם מותר להכין ״פתות״ בשבת? (שמים את המרק על הפלטה, מוסיפים חתיכות של לאפה כזאת ומערבבים או דקות)
אניי יודע שזה אסור בגלל כלי ראשון אבל כמה שאלות על זה:
1)האם זה נחשב בגלל הלחם מאכל יבש או לח?
2) האם מותר לקחת סיר, להוסיף לו מרק ולחם ולערבב ואחרי כמה דקות להחזיר אותו לפלטה?
3) האם מותר לקחת כלי שני ולשים מרק ולחם בלי להחזיר לפלטה?
4) אם אסור את הדרכים שהזכרתי פה יש דרך אחרת לעשות?
אם זה חשוב, אני ספרדי
תודה מראש

תשובה

שלום וברכה

ילקוט יוסף אורח חיים שיח'

סד כשם שאין בישול אחר בישול בתבשיל שרובו יבש, כך אין אפייה אחר אפייה, או בישול אחר אפייה, או בישול אחר קלייה, או בישול אחר טיגון, שכל שהדבר נעשה ראוי לאכילה לגמרי באיזה דרך, או באפייה או בקלייה וטיגון, שוב אין בזה בישול אם רובו יבש....

סו וכן מותר ליתן פת במרק חם שהיד סולדת בו, ואפילו בכלי ראשון שאינו על האש, וכן מותר לטבל צנימים יבשים במרק כדי שיתרככו ויוכל לאכלם. ולכן מותר לערות מרק מכלי ראשון על פת יבשה, ומותר גם כן לערות מרק חם מכלי ראשון על שקדי מרק, וכן מותר לערות מים רותחים על קפה. ואמנם הרמ''א מחמיר וסבירא ליה שאין להתיר אלא עירוי מכלי שני, אבל המנהג של בני ספרד להקל כדעת מרן, שכן הוא דעת רוב הפוסקים. ומכל מקום אם אפשר טוב לעשות העירוי מכלי שני.

לדעת מרן פלטה לא נחשבת כלע האש ולכן מותר להכניס לשם פת.