נשים

למה רק הבעל יכול להחליט על גט?

  • ט' סיון התשע"ח

שאלה

שלום רציתי לשאול למה כשבני זוג רוצים להתגרש אז חייב שהגבר "יאשר" גט ואם לא אז האישה נשארת בחזקתו. למה לפי ההלכה זה אמור להיות בהחלטה ובאישור רשמי שלו ולא בהחלטה משותפת או לא חד צדדית? תודה מראש

תשובה

בס"ד

 שלום וברכה,

 גבר שמתחתן מתחייב לתת לאשה כתובה (פיצוי כספי גדול). לעומת זאת אשה שמתגרשת מבעלה לא חייבת לו פיצוי כספי משום סוג. לכן קיים מושג של עגונה ולא קיים מושג של עגון. הגבר הוא מי שמקדש את האשה (מתחייב לספק לאשה כל צרכה) לכן הגבר הוא גם מי שמגרש.

 על ידי כניסה לחיי נישואין, הבעל מתחייב לאשתו כל חייה במזונות, דירה, ביגוד, ואפילו תכשיטים. הגבר מכניסה לרשותו, ומתחייב לה התחייבויות ממוניות רבות. לכן רק הוא יכול לגרש - כלומר להוציא את האשה מתחת רשותה ואז לשלם לה את הכתובה (היות והגבר הוא שהתחייב לאשה בתשלומים ומזונות לפי ההלכה).

 לפי ההלכה, היתה סמכות לבית דין להכות את הבעל אם לא הסכים לתת גט. כך שגם גט כפוי נחשב לגט כשר. רק שבימינו המדינה אינה מתירה להשתמש באמצעים פיזיים להשגת גט.

 בברכה,

דניאל בלס