תפילה וברכות

ברכות השחר לאחר משמרת לילה בעבודה

  • ט' אייר התשע"ח

שאלה

שלום, אני עובדת במשמרות לילה, כלומר ערה כל הלילה ובשעה 8 בבוקר הולכת לישון עד 12. מתי לברך ברכות השחר? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

1. עדיף שתברכי ברכות השחר לפני שאת הולכת לישון. ואם לא עשית כן אפשר עדיין לברך עד השקיעה (יעויין שו"ת יחוה דעת חלק ד' סימן ד, וספר הלכה ברורה סימן מו סעיף יט).

2. אמנם מי שערה כל הלילה, אין לה לומר את כל ברכות השחר, אלא כדלהלן:

לפי מנהג הספרדים, יש לה לומר את כל ברכות השחר חוץ מברכות על נטילת ידיים ואשר יצר. ואם הלכה להתפנות צריכה לברך אשר יצר (יעויין שו"ת יביע אומר חלק ה' חלק אורח חיים סימן ו, ושו"ת יחוה דעת חלק ג' סימן לג).

ולפי מנהג האשכנזים, אם הלכה להתפנות צריכה לברך גם על נטילת ידיים (רמ"א סימן ד סעיף יג, ומשנה ברורה סק"ל), אולם אין לה לומר ברכות אלוקי נשמה והמעביר שינה, אלא ראוי שתבקש ממישהי להוציא אותה ידי חובת ברכות אלו (יעויין משנה ברורה סימן מו ס"ק כד), וכן אין לה לומר ברכות התורה, אלא אם אפשר תבקש ממישהי להוציא אותה ידי חובה, או תכוון לצאת בברכת אהבה רבה ותלמד מעט מיד אחרי התפילה (שם סימן מז ס"ק כח).

בברכה,

הלל מאירס