אמונה

גם עבירה נחשבת מבחינת "הכל לטובה"?

  • כ"ה ניסן התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב, אנסה להסביר את שאלתי..
אם ביצעתי עבירה חמורה מבחינת ההלכה והיום אני מתחרטת על כך אבל לא באופן שלם כל כך.
שאלתי היא האם גם עבירה שעושים נחשבת לטובה כלומר אומרים שכל מה שקורה לטובה קורה? האם זה נכון? הרי זאת עבירה ומה יכול להיות פה לטובה?

תשובה

שלום וברכה

בחטא אין דבר טוב זוהי בחירה שגויה של האדם שהיא נגד רצון ה', אמת כאשר תשובי בתשובה שלימה על כך תזכי לתקן את החטא והחטא יהפוך להיות זכות הרי שהיה לך ריווח גדול בדיעבד מהחטא שהרי בזה זכית לתשובה המקרבת אותך לבורא עולם יותר מאשר היית קודם לכן, אבל האמת היא שאי החטא היתה טובה גדולה יותר בוודאי.

מה שנאמר שהכל לטובה אינו אמור על בחירה של האדם אלא על ההשגחה של ה', כל מה שנעשה משמים נעשה לאדם רק לטובתו אבל בחירת האדם היא חופשית במצוות ועבירות ועל כן לא מכורח שהאדם יבחר בטוב והפסוק אומר מפורש

דברים פרק ל

(טו) רְאֵה נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַיּוֹם אֶת הַחַיִּים וְאֶת הַטּוֹב וְאֶת הַמָּוֶת וְאֶת הָרָע:
(טז) אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם לְאַהֲבָה אֶת יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ לָלֶכֶת בִּדְרָכָיו וְלִשְׁמֹר מִצְוֹתָיו וְחֻקֹּתָיו וּמִשְׁפָּטָיו וְחָיִיתָ וְרָבִיתָ וּבֵרַכְךָ יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ בָּאָרֶץ אֲשֶׁר אַתָּה בָא שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ:
(יז) וְאִם יִפְנֶה לְבָבְךָ וְלֹא תִשְׁמָע וְנִדַּחְתָּ וְהִשְׁתַּחֲוִיתָ לֵאלֹהִים אֲחֵרִים וַעֲבַדְתָּם:
(יח) הִגַּדְתִּי לָכֶם הַיּוֹם כִּי אָבֹד תֹּאבֵדוּן לֹא תַאֲרִיכֻן יָמִים עַל הָאֲדָמָה אֲשֶׁר אַתָּה עֹבֵר אֶת הַיַּרְדֵּן לָבוֹא שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ:
(יט) הַעִדֹתִי בָכֶם הַיּוֹם אֶת הַשָּׁמַיִם וְאֶת הָאָרֶץ הַחַיִּים וְהַמָּוֶת נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַבְּרָכָה וְהַקְּלָלָה וּבָחַרְתָּ בַּחַיִּים לְמַעַן תִּחְיֶה אַתָּה וְזַרְעֶךָ:

מקווה שהדברים ברורים.