שו"ת פסח

שאלות לגבי אכילת כזית מצה

  • י"ג ניסן התשע"ח

שאלה

בס"ד
שלום לכבוד הרב,

1. המשפחה שלי עדיין לא מבינים את העיניין הזה שצריך לאכול כזית מצה בפסח, בעז"ה
שיזכו לזה אמן. אבל כרגע זה יוצר לי מצב בעייתי, שכשצריך לאכול כזית מצה בסדר, כולם
אוכלי חתיכה קטנה, וממשיכים בקריאת ההגדה, ואני רוצה לאכול כזית, ואז אני לא איתם בקריאת ההגדה. קודם כל האם במצב הזה אני צריך להמשיך בקריאת ההגדה בעצמי מאיפה שהפסקתי?
דבר שני האם יש איזה פתרון הלכתי למצב הזה? אני לא רוצה להכנס לשום ויכוחים עם המשפחה,
אם היה אפשר כרגע להסביר להם את החשיבות של אכילת כזית, שזה חובה לחלוטין, הייתי מסביר, אבל כרגע אני שמח שהם זוכים בכלל לעשות סדר, ולאכול אפילו חתיכה קטנה של מצה. האם לרב יש פיתרון הלכתי כלשהו למצב הזה?
2. שמעתי שיש מצות רכות, כמו לאפה, שהן כשרות גם למהדרין, האם אני יכול בליל הסדר לאכול כזיתות כאלו של מצה ואז האכילה אולי תהיה יותר מהירה? מצד שני אני עדיין חושש בכל זאת שאולי זה לא בדיוק לקיים את המצווה כמו שצריך של אכילת מצה, אבל אולי זה כי התרגלתי לזה שמצה היא קשה. לא רוצה להפסיד את המצווה הזו של אכילת מצה. אני ספרדי אגב.
3. שמעתי לגבי שתיית ארבע כוסות, שאפשר אחרי הברכה לשתות שלוק קטן מהיין, ואז לעשות את ההיסבה ולשתות רביעית. וזה כדי שלא ישפך יין, וכדי ישר אחרי הברכה לשתות בלי הפסק בין הברכה לשתייה שההיסבה יכולה לגרום. האם אפשר לנהוג ככה גם באכילת הכזיתות מצה, שישר אחרי הברכה קודם כל לאכול (כשיושב רגיל על הכיסא) חתיכה קטנה, רק כדי שלא יהיה הפסק בין הברכה לאכילה, ואז לעשות היסבה, ולאכול כזית מצה?

תודה רבה וחג שמח

תשובה

שלום וברכה

1. חשוב ביותר לעשות את כל הסדר כפי הסדר המופיע בהגדה את המצב יש לאכול בין הכוס השני והכוס השלישי. אין לוותר על אכילה פחותה מכזית. תשלים את אכילת כל המצות והמרור וכרוך והאפיקומן ורק אחר כך לוקחים את הכוס השלישי ומברכים את ברכת המזון. אף אם המפשחה המשיכה את ההגדה, עליך להמשיך ממקום שעצרת.

2. יכול לאוכל מצות רכות.

3. לא לעשות כך להסב ולהתחיל לאכול בהסיבה ואין בזה חשש הפסק.

בהצלחה,