אמונה

אלוקים כל יכול

  • ג' ניסן התשע"ח

שאלה

שלום הרב. אם אלוקים כל יכול זה אומר שהוא יכול גם לעשות רע, ואם איננו יכול לעשות רע זה אומר שהוא אינו כל יכול?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

זו שאלת-טריק, כמו לומר "אדם חכם מאוד אינו יכול להיות טיפש - מה שאומר שהוא מוגבל שכלית!"

אין זה יותר ממשחק מילים, שאינו משקף את המציאות.

יכולת מתבטאת בחיוב, ולא בשלילה.

רוע הוא חיסרון. אצל אלוקים אין חסרונות.

כל רוע נובע כידוע מחיסרון (ולראיה: מדוע אדם מקנא וגונב וחומד? רק משום שהוא רוצה להשיג דבר שיש אצל חבירו). לעומת זאת השלמות נובעת מטוב, משפע, מהרצון להטיב (לכן רחמים ואהבה מתבטאים בנתינה). אלוקים הוא אינסופי ומושלם, אין אצלו גבולות ולא חסרונות משום סוג, ואין דבר שיוכל להשיג מן האדם, ומכאן שכל מה שעושה ה' הוא רק לטובה.

כמו כן קיימת אשליה בתוך השאלה על רוע, כאילו רוע היה משהו ממשי - חיובי. אך האמת אינה כך.

כל רע במציאות איננו רע-בעצם, כי אם רק העדר של טוב, בדיוק כשם שחושך אינו אלא העדר של אור.

כל רעה בעולם הזה היא למעשה העדר של הטוב האלוקי: עיוורון הוא העדר של ראייה, מחלה היא העדר של בריאות. כך שהבורא לא יוצר רע בעצם, כי אם מונע מטובתו לעתים - לפי התיקונים שנדרשים לנשמות. אך תמיד יש יותר טוב בעולם מאשר רע, אחרת לא היינו שואלים מדוע יש רע בעולם, אלא תוהים מדוע יש טוב! טבעו של השכל לשאול על היוצא מן הכלל.

יש לזכור שהקב"ה יתברך לא משיג דבר מאיש. הוא הרי יוצר כל המציאות כולה, ולא ניתן להעניק לו דבר משל עצמנו, כי כל מה ששלנו - ניתן ממנו.

כך אמרו חז"ל: תן לו משלו שאתה ושלך שלו. ה' דורש מאדם להתקין מזוזה, רק לאחר שנתן לו בית. ה' דורש מאדם לערוך ברית מילה לבנו, רק לאחר שנתן לו בן. ה' דורש מאדם להניח תפילין, רק לאחר שנתן לו יד. ה' דורש מאדם לשמור על טהרת העיניים, רק לאחר שנתן לו עיניים. וכן בכל דבר ודבר שה' דורש מאיתנו מצווה כלשהי, הוא רק לאחר שה' נתן לנו מתנה ששווה אלף אלפי מונים יותר ממעשינו.

לכן, אצל הקב"ה לא קיים מושג של רוע או אכזריות ח"ו, כי הרי כל מה שהקב"ה עושה - הוא עושה אך ורק למעננו ולטובתנו, גם כשמונע מאיתנו טובות (החטאים פוגמים בנשמתנו, ומונעים את ההנאה הגדולה מכל - שהיא קרבת ה' בגן עדן. בדומה לרופא מנתח, כך ה' מעביר לעתים את הנשמה ייסורים ונסיונות שונים שנועדו לתיקונה הרוחני, כדי שתזכה לאושר ושכר נצחיים בעולם הבא).

בברכה,

דניאל בלס