לא לידי הלוואתם אלא לידך המלאה

  • כ"א אדר התשע"ח

שאלה

בס"ד
שלום ומבורך.
בברכת המזון אנחנו מברכים " לא לידי הלוואתם רק ממך מידך המלאה הרחבה ..."
ובכל זאת איך כבודו מסביר את התופעה ... שכמעט כולם אפשר להגיד הרוב המוחלט.. על מנת לקנות בית רכב עסק או אפילו לימודים.... איך כולם לוקחים הלוואות? האם זו גזירה?
( אני לא מדבר על מיליונרים מטבעם... לוטו, ירושות,, וכו...) האם באמת אין מנוס מהלוואות?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

אכן נראה שבחברה הנוכחית שלנו מתחילים עם הלוואות, וזו דרך העולם. אך המציאות היא שהלוואות אינן בהכרח מובילות לעוני. אנשים יכולים לשלם משכנתא במשך עשרות שנים, ועם זאת לחיות באיכות חיים טובה.

העוני האמתי הוא להגיע למשפט "ואל תצריכנו לידי מתנות בשר ודם", כלומר לידי חיפוש צדקה.

בסופו של דבר, מי שיש לו גג מעל הראש, ומיטה לישון בה, ואוכל לאכול - יש לו הרבה על מה להודות.

בברכה,

דניאל בלס