אמונה על פי הוכחות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לפי עניות דעתי אמונה זה הכונה שלמרות שאין לי שום הוכחה עכשווית אני מאמין (יודע) בו אבל לפי ההוכחות שאתם מביאים אני יודע שיש אלוקים אם כך אני לא מאמין.

תשובה

אכן, מצד אחד על האדם לחקור ולדעת, שנאמר (דברים ד לט) וידעת היום והשבות אל לבבך כי ה` הוא האלוקים בשמים ממעל ועל הארץ מתחת אין עוד.

אולם, אחרי שכבר משיגים בידיעה שכל הדברים נכונים ומאומתים, יש דרגה להתרומם מעל כל זאת, ולהאמין באמונה פשוטה. וכך כתב הגאון רבי שלמה לוריא זצ"ל (שו"ת מהרש"ל סימן צח): "מה יפה כוחו של רבי שמשון מקינון, שאחר שלמד סתרי הקבלה אמר שהוא מתפלל כתינוק בן יומו ודי למבין".

וידוע כי הבעל שם טוב אמר פעם בשפת האידיש בזה הלשון: "נאך אלע השגות בין איך א נער אין איך גלייב", ובתרגום ללשון הקודש: "אחרי כל ההשגות שהשגתי אני כמו ילד קטן שמאמין".

אחרי שכבר זכית וקיימת `וידעת היום`, תוכל מהיום להתרומם ולהאמין סתם, כי כך קבלת מאבא ואבא מאבא, עד אברהם אבינו, ונוכל לסמוך את אמונתינו על אברהם אבינו ראש למאמינים שהשיג את האמונה על ידי חקירה ודרישה.

בהצלחה – מנשה ישראל