שלמה ומלכת שבא זו אגדה עם בסיס?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, ישנו סיפור או אגדה בנושא שלמה המלך ומלכת שבא. מלכת שבא שאלה את שלמה מה זה שניים שנכנסו חיים ויצאו מתים, ושלשה שנכנסו מתים ויצאו חיים. האם השאלה נכונה, או זאת אגדה שאין לה כל בסיס? תודה רענן

תשובה

שלום

החידה הזאת לא היה יכול להאמר על ידי שלמה למלכת שבא, מאחר ופירוש החידה הזאת נוגע לחנניה מישאל ועזריה שהיו מזרעו מאות שנים אחר כך.

חידה זאת הוא פירושו של רבי יהודה בן רבי סימון במדרש (קהלת רבה פרשה ז) על הפסוק טוב שם משמן טוב, וזה לשונו: "מצינו שניים בעלי שמן טוב [משוחים בשמן המשחה] נכנסו למקום חיים [קודש הקדשים] ויצאו הם שרופים, ובעלי שם טוב נכנסו למקום מתים ויצאו חיים, נדב ואביהוא נכנסו למקום חיים ומתו, חנניה מישאל ועזריה נכנסו לאתון נורא ויצאו חיים, לכך נאמר טוב שם משמן טוב.

החידות שבהם בחנה מלכת שבא את שלמה מובאות בילקוט שמעוני דברי הימים ב רמז תתרפה.

בהצלחה – מנשה ישראל