שאל את הרב - כללי

אלישע בן אבויה- דחוף

  • כ"ג שבט התשע"ח

שאלה

שלום רב!

חבר מהעבודה שאל אותי על אלישע בן אבויה..

אודה באם תוכלו לענות לי בהרחבה,מי הוא היה וקווים לדמותו .

תודה מראש

תשובה

שלום וברכה,

אלישע בן אבויה חי בתקופת התנאים, לאחר חורבן בית המקדש השני, בתקופה קשה מאוד של הסתר פנים בעם ישראל. הגמרא מספרת שנחרד מהייסורים של הצדיקים כגון של רבי חוצפית התורגמן. ומאחר שהיתה זו תקופת החושך של החורבן, היה מקום גדול יותר לטעות ולהתבלבל בסבלות הדור.

כמובן יש להבין שאלישע בן אבויה לא היה בדרגה אנושית רגילה, למרות הסתר הפנים הגדול של הדור, הוא עצמו עלה עד לשמים וראה סודו עליונים, ונאמר שהתבלבל ממראות נוראים שראה שם בין המלאכים. אלישע ניצב בנסיונות קשים מאוד לאחר ששמע בת-קול שאומרת לו שאינו יכול  לעשות תשובה, בעקבות זאת יצא לתרבות רעה, אך המשיך להראות סימני חרטה עד יום מותו, ומת בבכי, רבי מאיר שהיה תלמידו העיד שנראה לו כי נפטר מתוך תשובה.

לפני מותו שאל אלישע את רבי מאיר "האם יקבלו תשובה של חוטא כמותי?", וענה לו רבי מאיר "תשב אנוש עד דכא" (כלומר אדם יכול לחזור בתשובה אפילו בשפל המדרגה ודידוך הנפש). שמע זאת אלישע והתחיל לבכות עד שמת בבכי. על כן אמר רבי מאיר בשמחה: "דומה שמתוך תשובה נסתלק רבי". לאחר מותו של רבי מאיר משמע מן הגמרא שגם אלישע זכה להכנס לגן-עדן (ראה מסכת חגיגה, דף טו, ע"ב)

איננו יכולים להבין נסיונות אלה, אך נוכל להבין שלמרות הנסים שראה בחייו - התבלבל מהם, וערך חשבונות לא נכונים של מה שראה.

בברכה,

דניאל בלס