מותר לחזור לישון בבוקר?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם אחרי שקמים בבוקר ואחרי שמברכים מודה אני ומניחים תפילין מותר לחזור לישון?

תשובה

אחרי תפילת שחרית, אם רוצים ללכת לישון, תלוי אם הוא עייף כמובן שאין בכך בעיה, ועדיף להיות סוס [המרבה בשינה] לשעה מאשר להיות סוס כל היום.

אולם אם השינה הזאת הוא לשם ריקנות גרידא יש בכך בעיה רצינית, וכך לימדו חז"ל במשנה אבות ג י) רבי דוסא בן הרכינס אומר שינה של שחרית ויין של צהרים ושיחת ילדים וישיבת בתי כנסיות של עמי הארץ מוציאין את האדם מן העולם.

ועם שעיקר הכוונה שלא יתבטל מקריאת שמע ותפילה בזמנה, מ"מ כתב הרשב"ץ (שם) וז"ל: יש דברים הם טובים לגוף וערבים עליו, והם קשים לנשמה להוציאה מעולמה, והם שינת שחרית שהיא ערבה עליו, והפסוק אומר `הדלת תסוב על צירה ועצל על מטתו` [משלי כו יד], ואוי לו לאותו תענוג שהוא מושך ומתבטל מהתפלה וכל מעשה טוב, ומגביר עליו טבע העצלה.

וכן אמרו בבראשית רבה [פרשה יז ה] תחלת מפלה שינה, כשישן אינו עוסק בתורה, כשישן אינו עוסק במעשים טובים.[ והכלל בענינים כאלו שהכל לפי מה שהוא אדם.

בהצלחה – מנשה ישראל