מהו תחנון?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מהו תחנון באיזה מילים הוא פותח ועד לאן(באיזה מילים מסתיים). מדוע בימים שאומרים תחנון דווקא בהם יש לומר תיקון רחל

תשובה

אחרי שהחזן גומר תפילת חזרת הש"ץ הוא עת רצון נעלה מאוד, ולכן תקנו לומר אז תחנונים הכוללים תחינות על מחילת עוונות, וישועות כלליות, [אפשר גם לפרט תפילות פרטיות].

תבדוק בסידור התפילה אחרי תפילת שמונה עשרה של שחרית ומנחה, כתוב שם "אלוקינו ואלוקי אבותינו תבוא לפניך תפילתינו...", שם מתחיל אמירת תחנון, ומסתיים במילים "...וכפר על חטאותינו למען שמך".

כפי מה שכתבתי לך בעבר ימים שאין אומרים בהם תחנון הן ימים שהם חגים וימים טובים, שבהם אין ראוי להתוודות על עוונות, והוא הטעם שאין אומרים באלו הימים תיקון רחל שבתיקון חצות מאחר ותיקון רחל כוללת תחינות ובקשות, מאידך תיקון לאה הוא בעיקרו שיר ושבל לאל בורא עולם שאין מניעה מלאמרן בשבתות וימים טובים.

שלום - מ"י ן הוא