סיום על מסכת בבא מציעא

  • י"ג שבט התשע"ח

שאלה

שמעתי שמי שלומד את כל המסכת חוץ מפרק רביעי וחמישי, יכול לעשות סיום עם קדיש וכו', בטענה שזה "לא ממש קשור למסכת" האם זה נכון? (לא נראה לי, שהרי מכל מקום מדובר בדיני ממונות. וכן אין נושא שקשור אחד לשני במסכת. חלוקות/מציאה/פיקדון/שכירות/פועלים/שכנים וכו'.)

ועוד שאלה בנושא, אם מסכת נזיקין היתה מסכת אחת, שחילקוה לשלוש מפני אורכה, איך אפשר לעשות סיום על כל אחת מהבבות?

תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

1. לא ידוע על מקור לזה.

2. נכון שהגמרא במסכת עבודה זרה (דף ז עמוד א) מביאה שדעת רב יוסף שכולה נזיקין (ופירש רש"י, תלתא בבי) חדא מסכתא היא. מכל מקום סוף סוף קבעו אותם במסכתות נפרדות, ולכן אפשר לעשות סעודת ושמחת סיום מסכת על כל אחת משלושת הבבות.

בברכה,

הלל מאירס